Crtice #1 – O posedovanju knjiga


Stvari koje mi izgledaju kao loš ukus:
Previše ličnih stvari koje zakrčuju mesto na kome neko boravi; previše četkica u kutiji sa mastilom; previše buda na porodičnom oltaru; previše kamenja i bilja u bašti; previše dece u kući; previše reči kad nekoga sretnete; previše zasluga navedenih u molbi. Stvari koje nisu uvredljive bez obzira na njihovu količinu: knjige u kolicima za knjige i smeće u kanti za đubre.

Jošida Kenko – Zapisi u dokolici (Kokoro; Beograd 2012)

jošida kenko

***

Moj je odnos prema svojini uvek bio čudnovat. Svojinu ne samo da nisam smatrao za svetu stvar, već nikada nisam mogao da se oslobodim osećanja da je posedovanje greh. Jako osećanje posedovanja je kod mene postojalo samo u odnosu na predmete svakodnevne upotrebe, posebno na knjige, pisaći sto, odeću. Novac, neophodan za život, kao da mi je bio darivan od Boga, kako bih mogao da se prepustim jedino i samo stvaralaštvu.
….
Celog života sam učio; učim i sada. Ali, to je slobodno pridruživanje svetskom znanju, prema kome ja određujem odnos. Kupovina knjiga je za mene predstavljala uvek najveće uživanje. Sećam se kako sam odlazio u veliku knjižaru Oglobljina, na Kreščatiku. Skoro svaki dan sam odlazio tamo da prelistavam nove knjige. Ta ljubav prema knjižarama ostala je u meni i do dana današnjeg.

Nikolaj Berđajev – Samospoznaja (Zepter Book World: Beograd 1998)

nikolaj berđajev

***

Žan-Filip de Tonak: U svakom slučaju vas dvojica ste uspeli da konačno oslobodite osećaja krivice sve one koji na policama biblioteka drže mnoštvo nepročitanih knjiga!

Žan-Klod Karijer: Ovo je možda pravo mesto da istaknemo kako se biblioteka ne sastoji nužno od knjiga koje smo pročitali ili ćemo ih jednom pročitati. Ona se sastoji od knjiga koje možemo ili bismo mogli da pročitamo – pa makar ih nikada ne pročitali.

Umberto Eko: Ona je jemstvo znanja.

Žan-Klod Karijer i Umberto Eko – Ne nadajte se da ćete se rešiti knjiga (Gradac K; Čačak 2011)

UMBERTO ECO E JEAN-CLAUDE CARRIERE © LEONARDO CENDAMO

***

tsundoku (積ん読) – japanska reč koja označava kupovinu knjiga i ne čitanje istih, odnosno pretrpanost nepročitanim knjigama koje su na policama ili noćnim stočićima.

tsundoku (openculture.com)

tsundoku (openculture.com)

5 thoughts on “Crtice #1 – O posedovanju knjiga

 1. Haha odlično! Žan Klod i Umberto su svašta pametno rekli u toj knjizi.
  Voleo bih da imam vremena kao nekad kako bih mogao da se posvetim opusu Berđajeva. Malo sam ga čitao, a to malo me je toliko pomerilo da ga nikako ne smem prepustiti zaboravu.

  • Ima tu pored Berđajeva još mnogo sjajnih mislilaca, recimo Pavle Florenski (čovek je bio apsolutni genije!), Vladimir Solovjov (on je bio pre Berđajeva), Konstantin Leontjev, Andrej Beli, Nikolaj Fjodorov (čovek za koga su i Dostojevski i Tolstoj mnoge reči hvale rekli).

   U suštini kanim se da pišem nešto vezano za jednu rusku seriju i taj period ruskog srebnrog veka (1904 – 1917). Ali neka to bude za sada samo najava.

   Inače ne znam da li si čitao ali apsolutno vredi, izdanje časopisa Gradac – Kraj vremena, koje je zapravo prevod knjige razgovora Stiven Džej Gulda (slavnog paleontologa i popularizatora nauke), Žan Delimo, Umberto Eko i Žan Klod Karijer.

   Karijer je napravio i tri knjige u okviru one edicije rečnik zaljubljenika (u Kinu, Indiju i Meksiko) , pa se nadam da će se to i kod nas pojaviti.

   A razgovori Eka i Karijera, nešto što se može mnogo puta iznova čitati…

 2. Znam za skoro sve te mislioce, ali ih nisam čitao. Nisam čitao ni Kraj vremena ali hvala ti na preporuci. Potražiću u obližnjim knjižarama, a ti piši kad god budeš želeo nešto da nam kažeš ili predstaviš. Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s