Smakosmo se


Danas nas očekuje vrhunac medijske senzacije pod nazivom „smak sveta“. Evo još smo živi, da se ne ureknem pre nego završim ovo pisanije. Pošto sam već u dosta navrata spominjao apokalipsu na ovom blogu, bilo kroz predavanje Tarkovskog, u tekstu o nuklearnoj zimi, spaljivanju knjiga (sve su to apokalipse), zeman doš’o valja vojevati i po koju rečcu razboriti o fenomenu kraja sveta/vremena.

Planeta ova naša kakva jeste, nastala je bez nas (tako nauka kaže) i završiće bez nas. Sav taj diskontinuitet vremena vežemo isključivo za naše bitisanje na ovoj planeti. Mene na polici čeka nešto naslova na tu temu, pa ne bih drobio o tome previše. Hteo bih da preporučim za čitanje razgovor sa Umbertom Ekom – „Razgovor o kraju vremena“ (izdala „Narodna knjiga“, ali gotovo je nemoguće pronaći je), kao temat časopisa „Gradac o kraju vremena“.

Ne bi bilo loše napraviti serijal razgovora o kraju vremena, literarnom u prozi, istorijskom osećaju, biološkom, sociološkom, fizičkom. Ali to su pusti snovi…

Evo malo Smaka, do pravog smaka.

Umberto Eko za čitanje na ovom linku.

Advertisements

3 thoughts on “Smakosmo se

  1. Zašto neki ljudi morbidno priželjkuju apokalipsu za vrijeme svoga života? Imam osjećaj da je to nastavak one tendencije da budemo posebni – prvo smo se svrstavali u centar svemira, pa smo mislili da smo nešto posebno naspram ostalih životinja, pa smo onda mislili da bar jedini imamo moral, pa ono, pa ovo. A uglavnom smo govna.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s