U Patagoniji – muzika i knjiga


Sa obe strane voza, grad se cepao na predgrađa; ovaj prizor, i kasniji pogled na bašte i vile, odložiše početak čitanja. Dalman, zapravo, nije ni stizao puno da pročita; brdo od magnetnog kamena i duh koji se zaklinje da će ubiti svog dobročinitelja bili su, nema zbora, čudesni, ali ništa više od samog jutra i činjenice da je živ.

H. L. Borhes – Jug (Maštarije)

U Patagoniji – Brus Četvin

Jedan od najboljih putopisa koje sam čitao, jeste onaj o Patagoniji, engleskog književnika Brusa Četvina. „U Patagoniji“ (izdavač Magnet), je sjajan putopis o putovanju kroz kao što napisah kroz Patagoniju. Tu se i spominje priča o Kesidi i Buču, čudnoj mešavini naroda i narodnosti u tom fascinantom parčetu zemlje na jugu Argentine. Lik iz Borhesove pripovetke je naglo oboleo, jedva se živ izvukao. Slično je bilo i sa Četvinom, kažu da je obnevideo u jednom trenutku dok je procenjivao neke slike. Od tada stalno putuje. Postaje večiti putnik. Za sada na srpski su prevedena tri njegova dela: U Patagoniji, Uc, Vicekralj Uide. Izdavac je Magnet, ima je po knjižarama. Najavljeno je da će do sajma biti još neko od dela. Delovi su čitani na Trećem programu Radio Beograda. Vicekralj Uide je poslužio kao podloga za film Vernera Hercoga „Cobra Verde“. Jednom su se i sreli, i tada mu je, svestan da mu je kraj zbog AIDS-a blizu, Četvin poklonio svoj ranac sa porukom da je on jedan od poslednjih putnika. Evo i jednog dobrog teksta o Četvinu (i ne znam zašto smaraju sa tim da je pisao tipa samo u Moleskine sveske, mnogo bitno).

Ono što me je podstaklo da pišem o ovome jeste slika sa korica (a koliko se sećam ima je i u knjizi) železničke stanice. Podsetilo me na Borhesovu priču, i jednu Kortasarovu priču, gde lik uleti u stanicu ali ne može da se seti gde putuje.

Pošto je autor bloga već pisao i objavio svoju ljubav prema vozovima (ali i prema malim železničkim stanicama), hteo sam da eto preporučim Brusa Četvina ako već idete na sajam, ali i da malo poslušate jednu fenomenalnu pevačicu Silviu Iriondo. Čuvena muzička kuća „ECM“ je objavila njen album „Tierra que anda“ na preporuku velikog Egberta Gismontia. Ako nekom trebaju linkovi neka se javi 🙂

Uživajte

Advertisements

3 thoughts on “U Patagoniji – muzika i knjiga

    • Ja sam još prošle godine kupio i „U Patagoniji“ i „Vicekralj Uide“, zbilja lepo štivo. Volim ja taj putnicki fazon. Ostao je još „Uc“, ali biće prilike, ne žurim. Inače pročitah za dan i po onaj razgovor Eka i Karijera, i planiram da pročitam bar još tri puta, ono je fantastična knjiga!!!

  1. Povratni ping: Hercog i muzika u njegovim filmovima | izmedju

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s