Napuštena mesta


„Stvari imaju svoj vlastiti zivot, samo im treba probuditi dušu.“
G. G. Markes

Nedavno na blogu prešlicavanje sam video sjajan post inspirisan Markesovim romanom: „Sto godina samoće“. Mogao bih i danas reći da mi je to još uvek jedna od omiljenih knjiga.

Lutajući napuštenim predelima, neretko mi je palo na pamet kako bi bilo dobro živeti tu. Zavući se negde, na neko vreme. Nestati. Ovakva napuštena mesta, sela, zaseoci, škole, kuće, vodenice… teraju na takve misli.

Napuštena vodenica, i potok koji je skrenut kraj nje. Zimi često odmaralište i utočište od hladnoće. Unutra kamen na kome je urezano 1912 (sto godina samoce reklo bi se). Neko je tu pre 100 godina mleo brasno, okretao se tocak. Danas, tu vise niko ne zivi, ljudi su napustili taj zaseok.

U zaseoku napuštena škola. Pisao sam o njoj. Postoji i legenda zašto je mesto moralo da opusti. Jedino je reka ostala konstanta.

dud i kuca

Nizvodno napuštene dve kuće. Pre tri nedelje kad smo prošli tuda, na jednoj je bio osinjak. Kraj druge, u hladu duda, gledali smo i mislili o ljudima koji su tu nekada živeli. Prozor je otvoren. Provirim kroz njega, i napravim fotku, nije baš najbolje, ali vidi se.

Sećanja

 

 

Uspomene. Jedino su one ostale na zidu. Slike dece, golobradih mladića iz vojske, prizori sa sela. Tu negde je bila lampa na gas. Noću su senke igrale na zidu, i gomila misli i briga u glavi. Teške posleratne godine. Jedino su dud i reka ostali. Ko je taj dud zasadio?

Nizvodno opet vodenica. Nova. I opet daleko od potoka. Mesto se ispraznilo sedamdesetih jer su svi otišli bliže rudniku koji se otvorio. I rudnik je bio napušten do nedavno.

Reka i dalje nosi sve pred sobom. A u njenim nedrima još uvek se krije mnogo tajni… Na kraju, kao što rekoše Stari Grci, panta rei…

Advertisements

3 thoughts on “Napuštena mesta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s