Univerzum Filipa K. Dika


Instant Ubik ima neokrnjeni 
krepki ukus sveže pripremljene 
kafe. Vaš muž ce reci, 
Bože, Sali, mislio sam 
da kuvaš kafu tako-tako. 
Ali sada, svaka cast! 
Neškodljiv kad se uzima 
prema uputstvu

Pre neko leto pojavila se kao neka džepna biblioteka Lagune čini mi se sa knjigama od 200 dinara, među njima i knjiga „Čovek u visokom dvorcu“ Filipa K. Dika (Philip K. Dick), za dotičnog sam čuo ranije, i sve nekako nigde vremena da pročitam njegovo delo „Da li androidi sanjaju električne ovce“ koje je ekranizovano u Blade Runner-a. Kupim knjigu i kasnije tokom jeseni počnem sa čitanjem.

Otada, šiznuo sam za delima istog.

Filip K. Dik je bio američki pisac SF-a. Relativno kratko je živeo i za vreme karijere od oko 28 godina napisao je oko 40 naslova. Studirao je neuspešno, napustio studije da bi se posvetio pisanju. Uspeo je da probije led knjigom „Čovek u visokom dvorcu“ za koju je dobio nagradu Hugo 1963. godine (dodeljuju je za najbolja SF ostvarenja). Knjiga se bavi alternativnom verzijom istorije u kojoj su nacisti pobedili u Drugom svetskom ratu. SAD su rasparčane između Nemaca i Japanaca. Izvrsno viđenje sveta u fašizmu koji bi preovladao, kao i poruka sa heksagramom „Unutrašnja istina“, da ma šta se desilo realno na terenu, nacisti nisu ti koji su odneli pobedu.

Neću prepričavati Dikova dela, ali pročitao sam do sada pored Čoveka u visokom dvorcu, Da li androidi sanjaju električne ovce, Tamno skeniranje, Ubik (jedna od najgenijalnijih stvari!!!), Tecite suze moje reče policajac, Suvišni izveštaj (i nije mi se nešto preterano dopao), Marsovsko vremensko iskliznuće, Galaktički iscelitelj keramike, Doktor Bladmani (pored Ubika takođe me oduševio).

Ne znam ljude koji su čitali Dika i ostali ravnodušni, možda njegov literarni stil nije do kraja razvijan u delima, ali to je zato što je zbog besparice bio prinuđen da za kratko vreme piše. U jednom intervjuu njegova supruga je rekla da bi pisao skoro 3 dana bez prestanka, pravio bi 10 minuta pauzu da sklopi oči, a onda opet na posao. Jedno vreme je tvrdio da je imao vizije i kontakt sa božanskim bićem i opisao to kroz par knjiga.

Philip K Dick

Uzimao je i drogu, i tokom te halucinogene faze je napisao neka od svojih najboljih dela. Droga je takođe bila i motiv u njegovim romanima. U Tamnom skeniranju je opisao potpuno mračan svet droge koja uništava ljude, knjigu je posvetio svojim rano preminulim prijateljima koji su preminuli od predoziranja. Sam Dik je kasnije stradao od srčanog udara. Tek pred kraj života je novac počeo da stiže kada su otkupljena prava za ekranizaciju knjige Da li androidi sanjaju električne ovce. Pogledao sam i još jedan film nastao po njegovom delu, ali prema tim filmovima ne gajim ljubav, jer nemoguće je preneti ideju iz knjige i oživeti je na filmu. Bar Amerikanci to rade na glup način (lično mišljenje).

Zapravo svet viđen očima Filipa Dika izgleda mračno, svaki junak koliko god da izgleda neobično, živi u svetu u kome ta neobičnost nije ništa. Njegov univerzum sačinjavaju prekognitivci, telepate, mesije… I svaki od njih je nekako usamljen u svom svetu. Obožavam Dika i zbog toga što je u Ubiku uspeo tako fantastično da provuče Platona. Njegove knjige nisu jeftina zabava za jedno popodne, mnogo puta mi se desio momenat da zastanem i razmišljam iznova o zapletu i raspletu knjige…

Ubika sam pročitao nekoliko puta od korica do korica, čudesan svet u kome polumrtvi žive u posebnom hladnom pakovanju, tačnije živi njihova svest i sa njima je moguće komunicirati. Kako izgraditi takav svet je neverovatna ideja…

Kasnije sam naleteo na njegov esej „How to Build a Universe That Doesn’t Fall Apart Two Days Later“. U njimu dok objašnjava da je stvaranje knjige, stvaranje sveta koji mora biti konzistentan. Tu iznosi ideju kosmogonije svoje knjige. Razmišljao sam o ovom eseju. Naš svet se bazira na osnovne četiri sile: gravitaciona, elektromagnetna, slaba i jaka nuklearna sila. Iz toga dalje slede interakcije u našem univerzumu. Šta je uopšte stvarnost???

„Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.“

Napisa Dik u svom eseju. U njegovim romanima stvarnost je iskliznuta, izleti vam ispod nogu a onda se na kraju vrati ili i ne vrati, jer više niste sigurni. U nekim delima se oseća šizofrena crta (npr. u Marsovskom vremenskom iskliznuću glavni lik pati od šizofrenije).

Verzija alternativne istorije koja je mene oduševila je ona u Doktoru Bladmaniju, gde je svet razoren nuklearkama, unazađen i mutiran. Automobili ne postoje, jer više nemamo tehnologiju da izvučemo naftu, već konji vuku karoserije. Postoji nešto malo radio aparata, životinje su mutirale i evoluirale, sada pacovi više ne upadaju u klasične klopke, već se prave inteligentne klopke koje jure pacove… Ceo taj svet razoren nuklearkama pomešan sa paranormalnim aktivnostima, amalgam za uživanje.

Jednom sam u dahu za 2 dana pročitao 3 njegova dela… Za sada imam oko pola metra na polici njegovih dela. Cilj je skupiti svih 40… Inače Stanislav Lem (Stanislaw Lem), jedan od najvećih pisaca SF-a 20. veka, je jedino od američkih pisaca dao pohvale Diku i Urusli LeGuin (ostali su trash). U to vreme Dik je imao neku paranoidnu fazu i prijavio je Lema FBI-u jer je mislio da je to delo KGB-a koji želi da ga smakne i da preuzmu američki SF pod okrilje komunističke partije.

Nažalost u Srba nije toliko toga izdato od njegovih dela. Svojevremeno je izlazilo u okviru biblioteke Polaris: Čovek u visokom dvorcu, Tamno skeniranje, Ubik, Galaktički iscelitelj keramike, Klanovi alfinog meseca, Marsovsko vremensko iskliznuće i Doktor Bladmani.

U izdanje Znaka Sagite štampano je: Tecite suze moje reče policajac i Tri stigmate za Palmera Elderiča (kupite mi ovo za rođendan :))).

Nedavno su ove dve opet štampane, više informacija na sajtu Znaka Sagite, pored njih Algoritam je štampao 3 stvari: Da li androidi sanjaju električne ovce, Ubik i Tamno skeniranje.

Dela obožavam zbog ideje koja je toliko moćna da me obuzme da mislim o njoj, daje inspiraciju za alternativne poglede… Čitajte Dika i pročitajte Ubik jer…

ELIKSIR OD UBIKVE. ZAJEMČENO VRAĆA IZGUBLJENU MUŽEVNOST, ISTERUJE SVE ZNANE MUŠICE, TE UZ TO OLAKŠAVA RASPLODNE BOLJKE, KAKO U MUŠKINJA TAKO I U ŽENSKINJA. BLAGOSLOVENI DAR LJUDSKOME RODU KADA SE MARLJIVO UPOTREBLJAVA KAKO JE NAREČENO (Ubik)

Malo citata za kraj:

We can travel anywhere we want, even to other planets. And for what? To sit day after day, declining in morale and hope. Falling into an interminable ennui.

Because today we live in a society in which spurious realities are manufactured by the media, by governments, by big corporations, by religious groups, political groups…So I ask, in my writing, What is real? Because unceasingly we are bombarded with pseudo-realities manufactured by very sophisticated people using very sophisticated electronic mechanisms. I do not distrust their motives; I distrust their power. They have a lot of it. And it is an astonishing power: that of creating whole universes, universes of the mind. I ought to know. I do the same thing.

Science Fiction writers, I am sorry to say, really do not know anything. We can’t talk about science because our knowledge of it is limited and unofficial, and usually our fiction is dreadful.

Advertisements

3 thoughts on “Univerzum Filipa K. Dika

  1. – Kasnije sam naleteo na njegov esej „How to Build a Universe That Doesn’t Fall Apart Two Days Later“. U njimu dok objašnjava da je stvaranje knjige, stvaranje sveta koji mora biti konzistentan. –

    Izvrsno. Ta me pitanja proganjaju cijeli život (uz put, pogledaj o modalnom realizmu) – idem pronaći esej.

  2. Meni je taj čovek sjajan, jer kad čitaš njega vidiš da njegovi likovi ne slušaju neko smeće od muzike, recimo u Tecite suze moje reče policijac, lik sluša nekog zajebanog kompozitora, u Ubiku provlači Platonovu ideju o svetu ideja, da je zapravo sve kopija nekoliko oblika, zatim citira npr John Donne-a.

    Obavezno pročitaj njegova dela, mada ako nađeš kupi. Video sam onomad u Splitu u Profil ili tako nekako imaju na engleskom, dve sam i kupio, možda ima čak i u nekoj od one 2 antikvarnice.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s